Warsztaty kulinarne dla osób niepełnosprawnych 2020 - zdrowie, dieta, ekonomia

ODWOŁANE!

 projekt: "Warsztaty kulinarne dla osób niepełnosprawnych 2020 - zdrowie, dieta, ekonomia" współfinansowany jest ze środków PFRON

Termin realizacji projektu: 2020-07-01 do 2020-10-31

  • Warunki rekrutacji do projektu: Rekrutacja trwa od 1 lipca 2020 r.  Projekt ma charakter ponadregionalny a więc zapraszamy osoby z województw: kujawsko-pomorskie, łódzkie, mazowieckie, podlaskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie,zachodniopomorskie. 

Beneficjentami powyższego projektu mogą być dorosłe osoby niepełnosprawne posiadające orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, które z powodu stanu zdrowia oraz ograniczeń spowodowanych niepełnosprawnością nie są w stanie samodzielnie funkcjonować w niektórych sferach życia, a co za tym idzie nie są w stanie zaspokoić swoich potrzeb życia codziennego i funkcjonować w społeczeństwie.

W celu zgłoszenia należy dostarczyć wypełniony formularz zgłoszeniowy ( dostępny na dole strony) co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem poszczególnych cyklów warsztatowych ( a więc do 7 września 2020 przy pierwszym cyklu, do 14 września przy drugim cyklu oraz do 21 września przy trzecim cyklu)

 na adres e-mail:

 Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

lub pocztą: Centrum Pielęgnacji Caritas Diecezji Toruńskiej

ul. Kard. St. Wyszyńskiego 7/9

87-100 Toruń

    Osoby zakwalifikowane dostaną potwierdzenie na maila!

  • Harmonogram działań w ramach projektu:

rekrutacja beneficjentów: lipiec, sierpień, wrzesień

warsztaty kulinarne:

14-18 wrzesień 2020 r. - I cykl

21-25 wrzesień - II cykl

28 wrzesień - 2 październik 2020 r. - III cykl

  • Aktualności dotyczące realizowanego projektu: REALIZACJA PROJEKTU ODWOŁANA Z POWODU WIRUSA  W razie pytań Nr Tel. 690 090 273 lub 697 085 424  lub mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Powyższy projekt skierowany MIAŁ BYĆ do osób niepełnosprawnych, który mał na celu zwiększenie samodzielności i aktywności beneficjentów w dziedzinie umiejętności kulinarnych a także współpracy w grupie i rozwijania zdolności dotyczącego zdrowego i racjonalnego odżywiania oraz samodzielnego komponowania dietetycznych posiłków pod okiem wykwalifikowanej kadry. Poprzez te działania poprawi się ich sprawność w obrębie motoryki małej, zwiększy się poczucie własnej wartości oraz zdobędą wiedzę odnośnie zdrowego odżywiania a także ekonomicznego i racjonalnego. Projekt będzie miał charakter zamknięty i realizowany będzie w Ośrodku Szkoleniowym Caritas w Zbicznie 264 ,koło Brodnicy, w formie trzech pięciodniowych cykli zajęć warsztatowych, zorganizowanych na przełomie września i października 2020 roku. W każdym z cykli będzie brało udział 21 osób niepełnosprawnych. Realizatorami zajęć będą 3 kucharzy, którzy będą pracowali w grupach siedmioosobowych.

Każdy cykl warsztatów dotyczył będzie tych samych zagadnień:zdrowego odżywiania, żywienia dietetycznego oraz ekonomicznego gotowania wraz z informacjami jak nie marnować żywności. Część praktyczna w każdym dniu zajęć poprzedzona będzie wykładem z prezentacją multimedialną dotyczącą danego zagadnienia oraz potrawami, które będą w dany dzień przygotowywane z podaniem receptury oraz techniki wykonania. Beneficjenci zdobędą także wiedzę dotyczącą zagadnień z dietetyki i przy pomocy kucharzy opracują swój własny dietetyczny jadłospis. W ramach zajęć nauczą się obsługi sprzętów gastronomicznych, nakrywania do stołów i ich dekoracji, składania serwetek, zapoznają się z rodzajami i przeznaczeniem sztućców, a także co jest bardzo ważne - dbania o porządek przy swoim stanowisku pracy. W celu urozmaicenia zajęć oraz lepszej integracji i komunikacji beneficjentów planujemy zorganizować różne atrakcje: ognisko/grill, spacer po lesie, zabawa w kalambury, pokaz mody, wieczorek taneczny połączony z karaoke. Po zakończonym cyklu każdy z beneficjentów otrzyma dyplom odbycia warsztatów, płytę ze zdjęciami z zajęć, które będą wykonywane przez opiekunów, oraz zbiór przepisów kulinarnych wraz z informacjami o tematyce warsztatów. Z uwagi na różny stopień niepełnosprawności beneficjentów, każda grupa będzie miała przydzielonego opiekuna, który będzie pomagał podczas czynności warsztatowych. 

DOKUMENTY:

KARTA ZGŁOSZENIOWA

REGULAMIN

ZGODY OPIEKUNA PRAWNEGO