Działania Rehabilitacyjne

Rehabilitacja to przywracanie sprawności fizycznej, psychicznej i społecznej (także zawodowej), utraconej wskutek schorzeń i urazów. przez stosowanie działań usprawniających i terapeutycznych. Regularnie prowadzone zabiegi fizjoterapeutyczne poprawiają czynność narządów, zwiększają ogólną wydolność organizmu, wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego, zwalczają ból i zmniejszają stany zapalne.

Masaż Leczniczy

Zabieg fizjoterapeutyczny polegający w swej klasycznej formie na wykonywaniu rękoma głaskania, ugniatania, rozcierania, oklepywania ciała w odpowiedniej kolejności i kierunku. W niektórych przypadkach wykonuje się również wibrację czy też innego rodzaju specjalistyczne chwyty pomagające w uzyskaniu pożądanego efektu. Masaż może mieć cele lecznicze, relaksacyjne, lub przygotowywać mięśnie do wysiłku.

Kinezyterapia

Leczeniem ruchem, podstawą rehabilitacji. Jest to zespół odpowiednio dobranych ćwiczeń fizycznych, mających na celu zwiększenie zakresu ruchów w stawach, wzmocnienie siły mięśniowej bądź podniesienie sprawności ogólnej u osób dotkniętych chorobą lub niepełnosprawnością w obrębie narządu ruchu.

Fizykoterapia

Oddziaływanie na organizm rozmaitymi bodźcami fizycznymi, pobieranym z natury lub wytwarzanymi specjalnymi urządzeniami.Posiadamy specjalnie przygotowane pomieszczenia, a skład naszej fizykoterapii wchodzą: Elektroterapia, Magnetoterapia, Laseroterapia, Ultradzwięki, Masaż sekwencyjny BOA

Teresa Fliszewska

Teresa-Fliszewska
Prezes Bydgoskiego Stowarzyszenia Amazonek "Łuczniczka"

Badać się trzeba często

Z profilaktyką onkologiczną jest wprawdzie coraz lepiej, ale jeszcze jest wiele do zrobienia. Niestety, wielu pacjentów nadał po prostu boi się wizyty u lekarza i przeprowadzenia szczegółowych badań profilaktycznych. Wydaje mi się. że po prostu boją się usłyszeć złą diagnozę. To bardzo niewłaściwe podejście, ponieważ badać się trzeba często i cyklicznie. To przecież dla naszego dobra, ja jestem tego najlepszym przykładem. Kiedy zauważyłam, że coś ze mną jest nie tak, natychmiast odwiedziłam lekarza. Dzięki szybkiej reakcji nie dostałam ani chemii, ani radioterapii. Po operacji jestem już 8 lat i cieszę się życiem. Dlatego wszystkim paniom, które zastanawiają się czy warto zrobić sobie badania odpowiadam: warto! Nie bójcie się, każde takie badanie zwiększa wasze szanse!