projekty realizowane dzięki PFRON

projekty realizowane dzięki Gminie Miasta Toruń

wspieramy samodzielność 2021

PROJEKT" Wspieramy Samodzielność 2021" WSPÓŁFINANSOWANY JEST ZE ŚRODKÓW PFRON w roku 2021/22

Termin realizacji projektu: 01 marzec 2021 r. do 31 marzec 2022 r.

Warunki rekrutacji do projektu: Beneficjentami powyższego projektu będą dorosłe osoby niepełnosprawne posiadające orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, które z powodu stanu zdrowia oraz ograniczeń spowodowanych niepełnosprawnością nie są w stanie samodzielnie funkcjonować w niektórych sferach życia, a co za tym idzie nie są w stanie zaspokoić swoich potrzeb życia codziennego i funkcjonować w społeczeństwie.

Planowana liczba osób niepełnosprawnych, które zostaną objęte wsparciem w okresie realizacji projektu: 20 osób.

Formy wsparcia realizowane  w ramach projektu: świadczenie usług wspierających dla osób niepełnosprawnych

Aktualności dotyczące realizowanego projektu: rekrutacja od marca! Prosimy o osobisty kontakt z recepcją ( u nas na miejscu)  lub telefoniczny pod nr tel. 697 085 424 lub mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Powyższy projekt polega na świadczeniu usług wspierających w środowisku domowym beneficjenta. Działania prowadzone w projekcie dotyczą czynności codziennych, których osoba niepełnosprawna nie jest w stanie wykonywać samodzielnie. Zakres tych działań obejmuje następujące czynności: opieka higieniczno- sanitarna- trening czynności higienicznych lub ubierania, dokonywanie zakupów, przyrządzanie posiłków z udziałem beneficjenta, szeroko rozumiane czynności porządkowe w mieszkaniu, pranie, prasowanie odzieży, itd. Pomoc beneficjentom jest świadczona w wymiarze kontaktów ze społeczeństwem, a mianowicie: wyjście na spacer, wyjście do placówki medycznej, do apteki, do urzędu, ale również pomoc w indywidualnych potrzebach -czytanie książek, czasopism, itp..

"Taki duży, taki mały może..." albo raczej mógł na naszym Balu Karnawałowym być!

Bal przebierańców zorganizowany został dla podopiecznych naszego Centrum Pielęgnacji Caritas i odbył się w sali widowiskowej pod kościołem p.w. św. Maksymiliana Kolbe. Osoby niepełnosprawne, uczestniczące w terapii zajęciowej, jak równiez i dzieci z ogniska wychowawczego mogły uczestniczyć w tańcach i zabawach przygotowanych przez wodzireja.