Prawie 900 dzieci wypoczywało z Caritas Diecezji Toruńskiej

Opublikowano w wakacyjna akcja caritas

Wychowawcy kolonijni podczas wypoczynku organizowanego dla najmłodszych przeszli w tym roku „próbę ognia” - na 14 dni przez 12 padał deszcz. A po zakończeniu turnusu dzieci i tak nie chciały wyjeżdżać do domu.

Nic ma czasu na nudę

Na tegorocznych koloniach, zorganizowanych przez centra Caritas Diecezji Toruńskiej przebywało 870 dzieci w czterech ośrodkach. Program pobytu jest zorganizowany tak, aby dzieci mogły bezpiecznie wypocząć, poznać nowe miejsca, jak również nauczyć się samodzielności oraz w radosnej formie przyswoić sobie wiedzę z różnych dziedzin. Jednym ze sprawdzonym miejsc jest znajdujący się na Pojezierzu Brodnickim Ośrodek Wypoczynkowy Rytebłota, gdzie dzieci spędzają kilkanaście dni w bardzo dobrych warunkach pod okiem fachowo przygotowanej do tego kadry - wychowawców, pielęgniarek i instruktorów. Tu nie ma chwili na nudę. Zajęcia taekwondo, fitnessu, tańca nowoczesnego, samoobrony i pomocy przed medycznej wypełniają program dnia. Powodzeniem cieszą się także wieczorne spotkania przy ognisku, wspólne pieczenie kiełbasek, śpiew i taniec pod rozgwieżdżonym niebem. Podczas pochmurnych dni koloniści brali udział w projekcji filmów i bajek oraz karaoke. Niezapomnianych wrażeń dostarczyły wycieczki w najbliższe okolice.

Skarby grodu Kopernika

Dzieci spoza Torunia chętnie spędziły wakacje w mieście, podążając „śladami legend toruńskich". Celem programu było zapoznanie podopiecznych z historią Torunia, przy jednoczesnym doskonaleniu umiejętności posługiwania się językiem angielskim. - Dzięki tym doświadczeniom koloniści poszerzyli swoje umiejętności, horyzonty myślowe, zdobyli wiedzę oraz warsztat do wykorzystywania jej w codziennym życiu - mówi Ks. Jarosław Ciechanowski, dyrektor Toruńskiego Centrum Caritas, które zorganizowało pobyt dzieci.

Eko-koloniści

Działdowski Caritas zabrał najmłodszych do Zbiczna, gdzie poprzez zabawę uczyli się szacunku dla darów natury. Program pod hasłem „Wyprawa Ekoludków" miał na celu zapoznanie dzieci z problemami ekologicznymi, uwrażliwienie na otaczającą przyrodę, zwierzęta i las oraz ukazanie potrzeby dbania o środowisko. Ekoludki przeniosły się w przeszłość i dzięki zajęciom w Grodzie mogli czynnie uczestniczyć w życiu średniowiecznej osady. Były więc zajęcia z kowalstwa, mielenia mąki, strzelania z kuszy i lepienia garnków. Podczas wycieczki do Brodnicy zwiedzano Zamek i muzeum ..Myśliwy z Mszana” a najodważniejsi podziwiali panoramę Brodnicy z zamkowej wieży.