Zdrowie, dieta, ekonomia- warsztaty kulinarne dla osób niepełnosprawnych
warsztaty kulinarne współfinansowane są ze środków PFRON.
Powyższy projekt ma na celu zwiększenie samodzielności i aktywności życiowej beneficjentów w dziedzinie podniesienia umiejętności kulinarnych, zdobycia wiedzy na temat żywienia w chorobach cywilizacyjnychm.in, nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, i inne; a także rozwijania zdolności zdrowego i racjonalnego odżywiania, współpracy w grupie, samodzielnego komponowania dietetycznych posiłków pod okiem wykwalifikowanej kadry oraz integracji i komunikacji z innymi beneficjentami.
Realizatorzy projektu będą pracowali w pięcioosobowych grupach. Każdy cykl warsztatów dotyczył będzie innego zagadnienia i rozpoczynał się będzie od części teoretycznej poświęconej danej tematyce w postaci wykładu z prezentacją multimedialną. Po części teoretycznej beneficjenci przystąpią do części praktycznej, podczas której pod nadzorem realizatora projektu będą przygotowywali potrawy zgodnie z tematyka zajęć, recepturą i technika wykonania. W ramach projektu beneficjenci będą mieli okazje stworzyć swój własny jadłospis, zdobędą wiedzę o prawidłowym przeznaczeniu poszczególnych sztućców, nauczą się nakrywania i dekoracji stołów z techniką składania serwetek, a także dbania o porządek na własnym stanowisku pracy. W ramach integracji oraz komunikacji zorganizowane zostaną dla beneficjentów wieczorki taneczne połączone z karaoke, spacery polesie, pokaz mody, kalambury, grill/ognisko. Po zakończonym cyklu, każdy z beneficjentów otrzyma dyplom uczestnictwa w warsztatach oraz zbiór przepisów wraz z informacjami o tematyce warsztatów.
♦ Warunki rekrutacji:
projekt dotyczy osób niepełnosprawnych z województw: kujawsko-pomorskie, mazowieckie, podlaskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie, zachodniopomorskie i są bezpłatne dla uczestników.
Docelową grupę beneficjentów stanowią osoby dorosłe, niezależnie od wieku, posiadające orzeczenie o znaczny, umiarkowanym lub lekkim stopniu niepełnosprawności lub inne orzeczenie równoważne, potwierdzające przynależność do jednej z grup inwalidzkich lub stwierdzający niezdolność do pracy lub samodzielnej egzystencji.
Osoby zakwalifikowane do projektu dostaną pisemne potwierdzenie. Liczy się kolejność zgłoszeń, do wyczerpania miejsc.
♦Terminy i miejsce 5-cio dniowych warsztatów:
20.09 -24.09.2021 - cykl I - odżywianie a choroby cywilizacyjne
27.09- 01.10.2021- cykl II - gotowanie ekonomiczne
04.10 - 08.10.2021- cykl II - zdrowe i dietetyczne gotowanie
♦Miejsce:
Ośrodek Caritas Diecezji Toruńskiej
w Zbicznie k. Brodnicy
Zbiczno 264
87-305 Zbiczno
woj. kujawsko-pomorskie
♦ Harmonogram działań: rekrutacja i przygotowanie zajęć - lipiec, sierpień wrzesień. warsztaty - wrzesień , październik
Dokumenty do przesłania na adres e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
lub pocztą: Centrum Pielęgnacji Caritas Diecezji Toruńskiej
ul. Kard. St. Wyszyńskiego 7/9
87-100 Toruń
Osoby zakwalifikowane dostaną potwierdzenie na maila!
2. zgoda opiekuna osoby ubezwłasnowolnionej