„Aktywnym być” – wypoczynek w Zbicznie

Dzieci uczęszczające do Ogniska Wychowawczego przy Centrum Pielęgnacji Caritas Diecezji Toruńskiej wyjechały na obóz letni do Zbiczno k/Brodnicy. Ośrodek Caritas położony jest w malowniczej krainie jezior i lasów Pojezierza Brodnickiego. W tym roku na dwóch 10-dniowych obozach wypoczywało razem 80 dzieci z naszego Ogniska. Hasłem przewodnim tegorocznych obozów było promowanie aktywnego trybu życia oraz wzmacnianie mocnych stron uczestników obozu przez odkrywanie własnych talentów. Dzieci mogły codziennie korzystać z kąpieli w jeziorze pod opieką ratownika, do dyspozycji miały także dwa boiska oraz plac zabaw. Uczestniczyły także w dwóch wycieczkach: do Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku, gdzie mogły zobaczyć dom do góry nogami, a także poznać historię Kaszub oraz do Górzna, gdzie uczestniczyły w warsztatach ekologicznych w Ośrodku Edukacji Ekologicznej „Wilga”, podczas których poznały bliżej przyrodę Górznieńsko-Lidzbarskiego Parku Krajobrazowego. Ponadto na każdym obozie dzieci brały udział w różnych konkursach, rozgrywkach sportowych i zabawach.

Wyjazd dzieci uczęszczających do Ogniska Wychowawczego przy Centrum Pielęgnacji Caritas został dofinansowany przez Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy.

Wypowiedzi uczestników obozu:

„Podczas obozu najbardziej interesowały mnie zajęcia sportowe, zwłaszcza rozgrywki piłki nożnej. Moja drużyna zajęła w „Mini mundialu” 2 miejsce”. (Kacper, lat 9)

„Na koloniach było bardzo fajnie. Najbardziej podobały mi się dyskoteki oraz turniej piłki nożnej” (Filip, lat 12)

„Na koloniach było super. Pogoda nam dopisała i dużo byliśmy nad wodą. Nikomu się nie nudziło. Mieliśmy także dwie wycieczki do Szymbarku i Górzna. Najbardziej spodobał mi się dom do góry nogami”. (Oliwia, lat 10)

„Na koloniach bardzo mi się podobało, ponieważ chodziliśmy nad jezior i było dużo konkursów. Poznałam także nowe koleżanki.” (Amelia, lat 10)

dzien-matki-i-ojca