Jeżeli anemia nie jest ostra – to znaczy, jeśli tylko od czasu do czasu masz skrócony oddech i odczuwasz zmęczenie – prawdopodobnie już tylko dieta może poprawić twój stan. Wśród źródeł pożywienia pochodzenia zwierzęcego najwięcej żelaza posiada wątroba (zawierająca zarazem mnóstwo toksyn) oraz czerwone mięso. Jeżeli nie jesteś wegeterianką, jednym ze sposobów zwiększenia poziomu żelaza może być na przykład zjedzenie steku lub kanapki z rostbefem. Należy też pamiętać, że produkty pochodzenia zwierzęcego (lub zawierające witaminę C) spożywane wraz z bogatym w żelazo pożywieniem pochodzenia roślinnego zwiększają stopień absorpcji tego pierwiastka z produktów roślinnych. Można więc zjeść stek z pieczonymi ziemniakami. Jeśli do tego dodać łyżkę melasy, zawierającą prawie jedną trzecią zalecanej dziennej dawki żelaza, stopień absorpcji wzrośnie jeszcze bardziej. Regularne jedzenie czerwonego mięsa może jednak prowadzić do innych problemów zdrowotnych, dlatego więc, po przywróceniu prawidłowego poziomu żelaza, zaleca się ustalenie dobrze wyważonej diety, w której znajdzie się odpowiednia ilość żelaza pochodząca z innych produktów.
Jeśli jesteś wegetarianką, możesz zwiększyć dzienną dawkę żelaza w organizmie łącząc bogatą w żelazo żywność roślinną z preparatami zastępczymi (np. spiruliną). Cennym roślinnym źródłem żelaza są zielone liście roślin z rodziny gorczycowatych, ziemniaki, nasiona dyni i wzbogacone pieczywo.